Amnesty: milities Libië plegen oorlogsmisdaden

De elkaar bevechtende milities en gewapende groepen in het westen van Libië begaan straffeloos steeds meer oorlogsmisdaden. Dat zegt Amnesty International donderdag in een rapport.

De strijders hebben geen enkel oog voor levens van burgers, zegt Amnesty. Woonwijken worden gewoon met raketten en artillerie bestookt. In het Amnesty-rapport zijn satellietopnamen van civiele gebouwen opgenomen die door rivaliserende milities verwoest zijn.

"In het Libië van vandaag heerst de wet van het geweer. Gewapende groepen en milities gaan als bezetenen tekeer, voeren zonder onderscheid aanvallen uit in burgergebieden en begaan op grote schaal misdaden, waaronder oorlogsmisdaden, in volledige straffeloosheid", stelt Hassiba Hadj Sahraoui, plaatsvervangend directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika in een verklaring.

Libië verkeert in de grootste wanorde sinds de val van dictator Moammar Gadhafi in 2011. Het land is diep verdeeld en heeft nu twee regeringen. Het komt neer op een machtsstrijd tussen door islamisten gesteunde milities, die het grootste deel van de hoofdstad Tripoli inclusief de internationale luchthaven in handen hebben, en hun tegenstanders die een internationaal erkende regering in het verre oosten van Libië steunen.

Volgens het Amnesty-rapport begaan de islamistische Libische Dageraad-coalitie en hun tegenstanders in de Zintan-Warshafana-coalitie de grofste mensenrechtenschendingen. Verder zijn over en weer tientallen burgers door gewapende groepen ontvoerd, als wraakoefening of om te dienen als 'wisselgeld' bij gevangenenruilen. Inwoners van Tripoli verklaarden dat strijders van Libische Dageraad 'langs de deuren gingen om mensen op basis van hun tribale afkomst of veronderstelde politieke loyaliteit op te pakken'. Veel van de mensen die ontvoerd werden, verklaarden gemarteld of mishandeld te zijn.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 287 duizend mensen door de strijd in Libië ontheemd geraakt. Nog eens honderdduizend mensen zijn het land ontvlucht. Journalisten, activisten en mensen die opkomen voor de mensenrechten zijn uitgeweken of ondergedoken omdat zij in toenemende mate bedreigd worden, zegt Amnesty.