Werkstraf geëist voor gevaarlijk vaargedrag

Tegen een 63-jarige man uit Leiden is donderdag een werkstraf van 150 uur geëist omdat hij vorige zomer bijna over een aantal zwemmers voer die meededen aan de Warmonder Poldercrossloop. Het Openbaar Ministerie vindt dat de man zich met zijn vaargedrag schuldig maakte aan een poging tot zware mishandeling.

De man voer met drie inzittenden op een grote sloep. Op een gegeven moment moest hij stil gaan liggen omdat ongeveer zeshonderd deelnemers aan de poldercrossloop de Grote Sloot overzwommen. Toen hij eenmaal meer dan een halfuur had gewacht, zag hij naar eigen zeggen een gat tussen de zwemmers, waarop hij gas gaf.

Verschillende zwemmers schrokken zich rot toen ze de sloep ineens in beweging zagen komen. Drie van hen moesten zich volgens getuigen tegen de sloep afzetten om te voorkomen dat ze werden overvaren. Uiteindelijk deden twee deelnemers aangifte.

De politie probeerde de man nog te laten stoppen door zwaailichten en sirenes aan te zetten, maar de man bleef gewoon doorvaren. Kort nadat de man met zijn boot bij zijn woning aanmeerde, werd hij opgepakt.

Tegen de man is ook een celstraf van 26 dagen geëist, waarvan veertien dagen voorwaardelijk. De man heeft al twee weken in voorarrest gezeten. Als de rechtbank de eis overneemt, hoeft hij daardoor niet opnieuw de cel in, tenzij hij weer in de fout gaat.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.