Kamer wil opheldering over rol Donner rond Vestia

Verschillende partijen willen weten waarom voormalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de Tweede Kamer niet informeerde over het debacle bij de Rotterdamse woningcorporatie Vestia. Dat bleek donderdagmiddag na de presentatie van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over het corporatiestelsel.

Die kraakte kritische noten over Donner. "Naar het oordeel van de commissie staat het feit dat minister Donner de Tweede Kamer niet informeert over de omvang van de problemen en de risico's bij Vestia op gespannen voet met de actieve informatieplicht van de minister ten opzichte van de Tweede Kamer", luidde de conclusie.

Commissievoorzitter Roland van Vliet wilde geen politieke conclusies verbinden aan deze passage. Dat moet de Tweede Kamer zelf doen tijdens het debat over zijn rapport. De voormalig PVV'er herhaalde dat het staatsrecht voorziet in een actieve informatieplicht. "Die had ook anders ingevuld kunnen worden." Tegelijkertijd verwees hij naar de verdediging van Donner, die tijdens de verhoren zei dat hij bewust een andere afweging heeft gemaakt. Hij wilde onder meer de aansprakelijkheid van de staat verkleinen.

De passage leidt bij D66 en de SP tot opgetrokken wenkbrauwen. "Het is wel saillant", reageert Kees Verhoeven (D66). "De vraag is of Donner de Kamer echt veel te weinig laten weten of iets te weinig. De commissie lijkt nu te zeggen: nou, in elk geval substantieel te weinig. Dan is er meer aan de hand dan gemiddeld."

"Als dat zo is dan is de Kamer niet goed in staat geweest om op het hoogtepunt van het ontstaan van het probleem te handelen." Tegelijkertijd zegt Verhoeven zelf te weinig informatie te hebben om hier grote conclusies aan te verbinden. "Maar het is een terechte vraag die uit dit rapport voortvloeit."

Sadet Karabulut (SP) gaat minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) bevragen over de kwestie. Zij wil ook weten of Donner de Kamer eerder had moeten informeren. "Die conclusie liegt er niet om."

Jacques Monasch van regeringspartij PvdA heeft zijn conclusie al klaar. "Wij hadden eerder geïnformeerd moeten worden", zei hij in een reactie. In de korte tijd tussen het vertrek van Donner naar de Raad van State en het aantreden van zijn opvolger Liesbeth Spies (CDA) is er 'niks nieuws gebeurd', zei Monasch. Spies informeerde de Kamer wel meteen. "De nieuwe minister heeft gewoon een andere taxatie gemaakt en ik vind dat Donner die taxatie eerder had moeten maken."

Monasch wil eveneens van Blok weten hoe de afweging van Donner om het parlement niet te informeren tot stand is gekomen. "Wat is er in die vijf dagen gebeurd, dat Spies de Kamer wel informeert?"

Roald van der Linde van de andere regeringspartij VVD liet weten dat hij nog niet kon reageren, omdat hij het de bewuste passage uit het rapport nog niet had bestudeerd.

Donner kreeg begin september 2011 te horen dat de 'derivatenvulkaan' bij Vestia op uitbarsten stond. In december werd volgens Donner pas duidelijk wat de volle omvang van het probleem was. Zijn opvolger Spies - Donner was inmiddels benoemd tot vicepresident van de Raad van State - informeerde de Tweede Kamer vervolgens voor het eerst vertrouwelijk.