Vattenfall boekt anderhalf miljard af op Nuon

Vattenfall heeft zijn Nederlandse activiteiten in het derde kwartaal met met ruim 13,8 miljard kroon (anderhalf miljard euro) afgewaardeerd. Dat is ruim de helft van de 23,1 miljard kroon aan afwaarderingen die het Zweedse bedrijf in het derde kwartaal doorvoerde. Het moederbedrijf van Nuon gaat zijn strategie grondig herzien na magere prestaties in het derde kwartaal, meldt het energiebedrijf donderdag.

Vattenfall ziet zich door afwaarderingen en moeilijke marktomstandigheden genoodzaakt volgend jaar meer te gaan besparen. Om verder te bezuinigen en af te slanken wil Vattenfall zijn Duitse bruinkoolmijnen verkopen, meldt het energieconcern in een verklaring bij de kwartaalcijfers.

In het derde kwartaal leed Vattenfall liefst achttien miljard Zweedse kroon verlies, vooral door afwaarderingen ter waarde van 23,1 miljard kroon op met name de activiteiten in fossiele brandstoffen.

De beslissing werd gemaakt 'tegen de achtergrond van een moeilijke markt', aldus het energiebedrijf, dat last heeft van een lage vraag en lage energieprijzen in Europa. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 34,7 miljard kroon, tegen 37,1 miljard kroon in het derde kwartaal van vorig jaar.

Om het tij te keren wil Vattenfall onderdelen afstoten en het kostenbesparingsprogramma voor volgend jaar opschroeven. Hoe dat wordt vormgegeven is niet bekendgemaakt. Daarnaast wordt het investeringsprogramma grondig bekeken.

Vorig jaar deed Vattenfall ook al een afwaardering bij Nuon, toen van ruim 23 miljard kroon. Halverwege 2013 zette het bedrijf Nuon in de verkoop, maar nog zonder resultaat.