Koenders wil dat Japan niet morrelt aan excuses

De Japanse regering moet vasthouden aan de excuses die het land in 1993 heeft gemaakt voor gedwongen prostitutie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is in het belang van de slachtoffers, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) donderdag tijdens het staatsbezoek aan Japan.

Koenders sprak met zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida, onder andere over het oorlogsverleden. "De herinnering aan het leed van de oorlog duurt voor veel mensen nog voort", zei Koenders. Hij sprak in Japan ook met mensen die zich inzetten voor het verwerkingsproces rond het oorlogsverleden dat Nederland en Japan delen.

In 1993 maakte Japan excuses voor de inzet van zogenoemde troostmeisjes. Dat zijn buitenlandse vrouwen, ook Nederlandse, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als seksslavinnen werden gebruikt voor met name het Japanse leger. De regering van premier Shinzo Abe probeert volgens velen die excuses uit te hollen.

Koenders vergezelt koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Japan. Met zijn Japanse ambtgenoot sprak Koenders af om op meer terreinen te gaan samenwerken, zoals non-proliferatie, cybersecurity, hervorming van de Verenigde Naties en vredesoperaties. "Japan en Nederland hebben op veel terreinen dezelfde prioriteiten", zei Koenders.

De twee ministers stonden ook stil bij de economische samenwerking tussen Japan en Nederland. "Voor de Japanners is ons land zeer aantrekkelijk als bestemming voor investeringen, zij zien ons als de poort naar Europa", zei Koenders. Meer dan honderd Nederlandse bedrijven doen mee aan een handelsmissie die tegelijk met het staatsbezoek plaatsvindt.