Politiek: corporatiebestel moet op de schop

Politieke partijen zijn het erover eens dat het stelsel voor woningcorporaties op de schop moet. Ook vinden ze dat er beter toezicht moet komen. Dat blijkt uit de reacties op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat donderdag is gepresenteerd.

De PVV laat weten niet verbaasd te zijn over de conclusies en stelt dat het corporatiebestel 'grondig herzien dient te worden'. "De PVV streeft naar kleinschalige woningcorporaties met betrokken bestuurders met een bescheiden salaris, die zich enkel bezighouden met de kerntaken: bouwen, verhuren en beheren. Dit rapport moet de basis zijn van een gezonde corporatiesector waarin de huurder centraal staat", aldus Kamerlid Sietse Fritsma.

De commissie doet in haar rapport een aanbeveling voor het instellen van één toezichthouder voor het corporatiestelsel. D66 pleitte daar al vaker voor en voelt zich dan ook 'gesteund' door de commissie. "Bij de behandeling van de corporatiewet dient D66 het voorstel in voor één sterke Woonautoriteit. Als voorbeeld kan gedacht worden aan de Autoriteit Consument en Markt", aldus Kamerlid Kees Verhoeven.

Ook GroenLinks vindt dat de corporatiesector op de schop moet en dat het toezicht 'heel snel' moet worden verbeterd. "In te veel gevallen is publiek geld over de balk gesmeten of erger nog, gebruikt om privézakken te spekken. Het is hoog tijd dat huurders zelf meer te zeggen krijgen over de besteding van hun huuropbrengsten en het onderhoud van hun woningen", meldt Kamerlid Linda Voortman. GroenLinks wil dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) ruimte creëert zodat groepen huurders zelf een woningcoöperatie kunnen starten.

De ChristenUnie wil ook meer inspraak voor huurders bij corporaties. "De ideeën voor nieuwe rechtsvormen waarin de huurder mede-eigenaar wordt, vinden wij aansprekend", laat Kamerlid Carola Schouten weten. Ze stelt verder dat de aanbevelingen vragen om een 'zorgvuldige afweging'."Een overreactie van de politiek mag er niet toe leiden dat de huurders opnieuw de dupe worden."

Het rapport valt niet mee, zegt VVD'er Roald van der Linde in een reactie. "Ik zie dat het toch wel veel erger was dan we met zijn allen dachten. Als je het rapport leest: de een koopt een stoomboot, de ander speelt voor Sinterklaas en de huurders zitten met de Zwarte Piet." De Kamer gaat snel aan de slag met de 'zinvolle aanbevelingen'. Die zijn grotendeels in lijn met wat de VVD al wil.

Volgens Jacques Monasch (PvdA) toont het rapport 'het failliet van de zelfregulering' aan. "Daar moeten we echt van af." De sociaaldemocraat kan zich erg goed vinden in de aanbeveling om huurders meer macht te geven en om de controle vanuit de overheid aan te scherpen. Ook moet er een cultuurverandering in de sector komen, maar dat heeft alleen zin als ook de regels worden aangescherpt.

"Het rapport toont in mijn optiek echt aan dat de hele sociale volkshuisvesting is vermarkt en verzelfstandigd met alle nare gevolgen van dien", zegt Sadet Karabulut (SP) in een reactie. Alle verantwoordelijke bestuurders, politici en toezichthouders hebben hun maatschappelijke taak 'zwaar verwaarloosd'."En dat moet nu anders. Sociale volkshuisvesting moet weer sociaal worden en van de huurders." De SP'er staat achter de aanbeveling om huurders meer macht te geven.