[Sportblog] Depay in opvallende auto & Jan Mulder doet maar wat

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag (deze keer op donderdag) vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Student slaagt in onmogelijke basketbaluitdaging
Gustavo Angel Tamayo stond voor een onmogelijke opdracht. Hij kreeg de uitdaging om in dertig seconden de bal vier keer in de korf te krijgen via een lay-up, een vrije worp, een driepunter en een worp vanaf het midden van het veld. Als beloning stond er 10.000 dollar studiegeld tegenover. Voor een geoefende basketballer is het al geen makkelijke opdracht, laat staan voor de jonge student die eigenlijk een voetballer is. Tijdens de pauze van een basketbalwedstrijd op het Bryan College kreeg hij de kans en die greep hij op een wonderbaarlijke wijze:


De onmogelijke basketbaluitdaging (Bron: YouTube)

Creditcardmaatschappij mag naam zwemmer niet gebruiken
De Braziliaanse creditcardmaatschappij Cielo mag die naam binnenkort niet meer gebruiken. Dat heeft een rechter bepaald, naar aanleiding van een door zwemmer César Cielo Filho aangespannen zaak. Het bedrijf werd in 1995 opgericht door VISA en zes Braziliaanse banken, onder de naam VisaNet. Eind 2009 werd een contract afgesloten met zwemmer Cielo, om zijn beeld te gebruiken in advertenties. De zwemmer was op dat moment een nationale held, nadat hij in 2008 als eerste Braziliaan ooit olympisch zwemgoud won.

In juli 2010 werd VisaNet hernoemd tot Cielo, maar daar besloot de andere Cielo in 2012 tegen te protesteren. De rechter ging uiteindelijk mee met het hoofdargument van de zwemmer: Zijn beeld mocht wel degelijk gebruikt worden, maar nergens had hij getekend voor het gebruik van zijn naam. De verdediging van Cielo (het bedrijf) zei dat het puur toeval was en dat men om advertentieredenen doelde op het Spaanse woord voor "lucht" of "hemel". De rechter geloofde dit uiteraard niet, want na het leggen van de link met Cielo (de zwemmer) was dat toch iets te toevallig. Cielo (het bedrijf) heeft 180 dagen om de naam te veranderen, maar is net als Cielo (de zwemmer) in beroep gegaan. Cielo de Zwemmer wil de 180 dagen namelijk flink ingekort zien.

Depay kiest voor een opvallende auto
Niet alleen in het veld maar ook buiten de lijnen valt Memphis Depay op, zeker de komende tijd. Eerder deze week haalde de voetballer namelijk zijn nieuwe auto op bij Mercedes-dealer ASV uit Veghel. Nou rijden voetballers vaak in opvallend grote auto's maar dat valt bij Depay wel mee. zijn auto valt vooral op door de kleuren. De auto is namelijk in camouflagekleuren gespoten. Mario Balotelli ging de Nederlander een paar jaar geleden al voor toen hij bij zijn club Manchester City verscheen in een camouflage Bentley.

Bijzondere sponsor voor jeugdteam
Het voetbalteam tot 11 jaar van de Engelse club Burnham United is van plan om dit seizoen alle tegenstanders onder de zoden te spelen. Daarom waren ze op zoek naar een nieuwe sponsor en die hebben ze gevonden: Richard Marsh, begrafenisondernemer van beroep. De jongens zullen in de Woodspring Junior League de strijd op leven en dood aangaan met "Burnham Funeral Services" op hun shirts. Het is voor hen te hopen dat tegenstanders nog voor het duel al met koude rillingen over hun rug lopen.

Pindaverkoper blijkt getalenteerde werper tijdens World Series
Een honkbalwedstrijd is niet altijd even boeiend, een wedstrijd duurt namelijk soms wat lang. Zelfs tijdens de World Series is het niet altijd even spannend op het veld. Gelukkig valt er genoeg te beleven op de tribunes. Zo zag een toeschouwer op de tweede ring van het stadion een pindaverkoper lopen op de ring onder hem. De honkbalfan grapte naar de verkoper dat hij wel een zakje pinda's wilde. Die bedacht zich vervolgens geen minuut en bezorgde met een worp waar menig honkballer jaloers op is het zakje precies in de handen van de toeschouwer. Vervolgens legde vijf dollar de omgekeerde route af, dit tot groot vermaak van het publiek.


Pindaverkoper zorgt voor vermaak (Bron: YouTube)

Jan Mulder maakt analyse zonder een wedstrijd echt te kijken
Eindelijk weten we waarom Jan Mulder altijd zoveel onzin uitkraamt, hij kijkt nauwelijks wedstrijden. "Anderhalf uur naar een voetbalmatch kijken is zinloos", zei hij tijdens een uitzending van het Vlaamse TV-programma Café Corsari. "Aan één minuut heb ik voldoende voor een analyse. Vooral met dat Nederlands elftal. Je kunt beter frieten gaan eten", aldus de analist.

Oudste olympische fakkeldrager overleden
Alexander Kaptarenko is overleden. Het is je vergeven als je hem niet kent, maar in december 2013 haalde de beste man het nieuws. De krasse 101-jarige werd toen de oudste drager van een olympische fakkel, toen hij de fakkel voor de Spelen in Sochi op 7 december door Novosibirsk droeg. De 200 meter waren een eitje voor de fitte Alexander, die nota bene in 2012 nog een Europees kampioenschap tafeltennis voor veteranen speelde.

Nu is trainen voor het dragen van een fakkel wellicht niet voor iedereen noodzakelijk, maar onze Alexander wilde zich goed voorbereiden. Een 'oefenfakkel' was er niet, dus hij pakte een groot stuk bevroren zalm, sneed het grofweg in de vorm van de fakkel en paradeerde er mee door de Siberische straten. "Niemand gaf me een fakkel, maar ik moest toch trainen. Maar hoe? Iemand gaf me vier gewichten van een halve kilo, maar die waren lastig vast te houden. Goddank kun je een lekkere grote vis bij de staart vasthouden." Volgens de hoogbejaarde atleet is het als een vrouw: "Je moet er erg voorzichtig mee zijn."

Alexander hoopte dat de standaardafstand van 200 meter voor zijn leeftijd ingekort zou worden, maar dat gebeurde niet. Gelukkig was het ook niet nodig, want nadat hij zijn training opschroefde naar een zalm van bijna drie kilo is het hem gewoon gelukt. Alexander en zijn zalm zijn hier te zien, de held is 102 jaar oud geworden.

Hardloopkampioen in de problemen?
Asbel Kiprop is een van de beste hardlopers ter wereld: De Keniaan met de lange benen was olympisch kampioen op de 1500 meter in 2008 en won de laatste twee wereldtitels op die afstand. Nu zit hij echter in de problemen, want hij wordt ervan beschuldigd dat hij kind heeft gekidnapt, met een wapen heeft gezwaaid en zijn levenspartner heeft gedreigd te vermoorden.

De beschuldigingen komen van Sammary Cherotich, die in 2007 wereldkampioene bij de jeugd werd op de 1500 meter. In 2008, toen ze zestien was, werd ze zwanger door haar vriend Kiprop, waarna ze haar atletiekloopbaan stopte. Het stel is echter niet gelukkig meer, want volgens Sammary heeft Asbel haar de laatste tijd regelmatig bedreigd en zelfs mishandeld waar hun zoontje bij was. Zo zei hij haar zelfs hebben geslagen op een plek op haar buik waar nog een lidteken was van een operatie.

Het jongetje werd door zijn moeder ingeschreven op een privéschool in Eldoret, een bekend trainingscentrum voor atleten. Daar heeft Asbel hem echter opgehaald, waarna Sammary hem naar eigen zeggen nooit meer heeft gezien. "Asbel heeft zelfs gezworen dat ik mijn zoontje nooit meer zal zien", aldus Sammary. Volgens haar stuurt de atletiekkampioen haar tegenwoordig vooral WhatsApp-berichtjes met teksten als 'jij bent een natuurramp en je bent het niet waard om mijn vrouw te zijn.' "Ik was jong en naïef en zo kon hij mijn leven verwoesten. Waarschijnlijk doet hij dat nu met zijn nieuwe 'vriendin'", sluit Sammary af.

Tafeltennisser gaat helemaal door het lint na overwinning
De finale van de wereldbeker tafeltennis was een spannende. De Chinezen Zhang Jike en Ma Long maakten er een waar gevecht van. In de beslissende zevende set pakte Ma tot tweemaal toe de leiding maar vanaf 7-5 nam Zhang het heft in handen en werkte zich naar een 10-8 voorsprong. De twee machtpoints werden vervolgens weer weggewerkt door Ma maar met 12-10 trok Zhang alsnog aan het langste eind met 4-3 (8-11, 11-4, 13-11, 7-11, 2-11, 11-5 en 12-10). De Chinees was zo blij met zijn overwinning dat hij een reclamebord dwars doormidden trapte. De uitbundige viering van de overwinning kwam Zhang duur te staan, hij moest na afloop zijn prijzengeld van 45.000 dollar inleveren wegens ongepast gedrag.


Zhang gaat door het lint na zijn overwinning (Bron: YouTube)