Amerikaanse economie met 3,5 procent gegroeid

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan verwacht. Op jaarbasis groeide de economie met 3,5 procent, mede dankzij toegenomen export, meer consumentenbestedingen en verhoogde overheidsuitgaven. Dat meldt de Amerikaanse overheid donderdag in een eerste schatting.

In het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product met 4,6 procent, na een daling van 2,1 procent in het voorjaar als gevolg van een zeer strenge winter. De groei van 3,5 procent in het derde kwartaal was hoger dan de 3,1 procent die door analisten was geschat, meldt The Wall Street Journal.

Vooral aan defensie gaf de Amerikaanse overheid met een stijging van zestien procent fors meer uit. De bevolking droeg eveneens haar steentje bij en consumeerde in het derde kwartaal 1,8 procent meer, na 2,5 procent groei een kwartaal eerder. De export nam met 7,8 procent toe, na een stijging van 11,1 procent in het tweede kwartaal. De import nam op jaarbasis juist af met 1,7 procent.

Amerikaanse media spreken van een stabiele groei, ondanks de economische problemen in Europa. Volgens de Britse Financial Times groeide de Amerikaanse economie in de afgelopen vijf jaar slechts vier keer harder dan drie procent, afgelopen periode meegerekend. Er volgen nog twee updates op het groeicijfer over het afgelopen kwartaal.