Opstelten erkent integriteitsgebreken

Bij onderdelen van het ministerie van Veiligheid en Justitie is integriteit 'nog te weinig onderdeel van het reguliere proces'. Te veel aandacht gaat uit naar incidentenmanagement. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag geschreven in antwoord op Kamervragen van de SP.

De SP had opheldering gevraagd naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant van vorige week. Daarin werd gesteld dat het integriteitsbeleid van Veiligheid en Justitie niet deugt. Interne onderzoeken naar belangenverstrengeling en mogelijke strafbare feiten vinden vaak te laat of paniekerig plaats, meldde de krant op gezag van een 'kwartiermaker' die onderzoek deed naar het integriteitsbeleid van het ministerie. Een aanbeveling om een aparte afdeling voor integriteit op te richten zou bovendien zijn afgewezen.

Opstelten benadrukt dat zijn ministerie 'permanent bezig is' met integriteitsbeleid. Bij veel onderdelen van het ministerie, zoals het OM, de IND en de politie, is er veel aandacht voor. De 'kwartiermaker' heeft zijn conclusies 'bewust scherp opgeschreven', om discussie aan te moedigen. Dat er geen integriteitsafdeling komt, is omdat integriteitsbeleid volgens de ambtelijke top een belangrijke rol moet spelen op alle afdelingen.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)