Tropische kogelvis gevonden op Texels strand

Medewerkers van Ecomare hebben op het Texelse strand een tropische kogelvis gevonden. Vermoedelijk was de vis uit koers geraakt, laat het dierencentrum donderdag weten. De kogelvis komt normaal gesproken alleen voor in het tropische deel van de Atlantische Oceaan en werd nooit eerder in het Noordzeegebied aangetroffen.

Het dier werd gevonden tijdens een personeelsuitje en was 51 centimeter lang. Het dier viel de medewerkers direct op door de stekelige buik en de uit vier tanden bestaande papegaaienbek. Meeuwen hadden het beest al aangevreten.

De dichtstbijzijnde vindplaatsen van de vis liggen aan de zuidwestkust van de Britse eilanden en Bretagne. Als de kogelvis Texel op natuurlijke wijze heeft bereikt, was hij wel erg ver uit de koers geraakt, tekent het kenniscentrum aan. Toch is dat de waarschijnlijkste verklaring, aldus Ecomare.

De meeste kogelvissoorten hebben gifstoffen om te voorkomen dat ze door andere dieren worden opgegeten. Voor mensen zijn ze niet eetbaar. In Japan worden ze op een speciale manier klaargemaakt waardoor ze niet meer giftig zouden zijn. Toch sterven er jaarlijks mensen aan het eten van kogelvis. De kogelvissoort die op Texel werd gevonden heeft geen Nederlandse naam. Ecomare stelt voor het dier hazenkopvis te noemen.