Teeven: zieke asielzoeker niet terug naar ebolaland

Alleen uitgeprocedeerde asielzoekers die onder medische behandeling staan worden voorlopig niet teruggestuurd naar gebieden waar ebola heerst. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Voor de landen Guinee, Sierra Leone en Liberia wordt 'uiterste terughoudendheid betracht'.

Volgens Teeven staan de medische voorzieningen in deze landen enorm onder druk door de ebola-uitbraak. Voor zieke uitgeprocedeerde asielzoekers wordt daarom een uitzondering gemaakt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verleent in die gevallen tijdelijk uitstel van vertrek. Voor 'kerngezonde personen' is er geen aanleiding de gedwongen uitzetting op te schorten, aldus Teeven.

Een groot deel van de Tweede Kamer wilde juist dat Teeven, in navolging van België, alle uitgeprocedeerde asielzoekers uit deze landen voorlopig niet terugstuurt. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemde het 'hypocriet' dat Nederland wel zijn eigen burgers waarschuwt voor de gevaren in deze landen, maar uitgeprocedeerde asielzoekers wel terugstuurt.

"De veiligheid van de reiziger is in geding, het gaat niet om besmettingsrisico", zei Teeven slechts over het negatieve reisadvies dat de overheid voor de betreffende landen heeft afgegeven.

Fred Teeven (Novum)
Fred Teeven (Novum)