Nieuw-Zeelanders mogen stemmen over vlag

De komende twee jaar mag de Nieuw-Zeelandse bevolking twee keer naar de stembus voor een referendum over het al dan niet wijzigen van de vlag van het land. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse regering woensdag bekendgemaakt.

Volgend jaar mogen alle Nieuw-Zeelanders een keuze maken uit een aantal ontwerpen. In 2016 wordt dan vervolgens gestemd over de vraag of de alternatieve vlag de huidige vlag moet vervangen.

Sommigen in Nieuw-Zeeland zijn van mening dat de huidige vlag een ongewenst relict is van het koloniale verleden van het land. Bovendien vinden ze dat de vlag te veel lijkt op die van Australië. Anderen, zoals oorlogsveteranen, zijn daarentegen zeer gehecht aan het dundoek. De huidige vlag bestaat uit het Zuiderkruis, met in de linkerbovenhoek de Britse Union Jack.

Premier John Key is een voorstander van een nieuwe vlag en had beloofd om een volksraadpleging te houden als hij zou worden herkozen. Dat gebeurde in september en hij heeft zich dus aan zijn belofte gehouden. "Onze vlag is het belangrijkste symbool van onze nationale identiteit en ik denk dat het nu de juiste tijd is voor Nieuw-Zeelanders om een beslissing te nemen over een ontwerp dat beter past bij onze status van een modern, onafhankelijk land", zei Key woensdag.

Toen Key in maart het idee voor een nieuwe vlag het eerst poneerde stelde hij voor om de vlag te veranderen in een zilveren varenblad tegen een zwarte achtergrond. Die afbeelding wordt ook veel gebruikt door sportteams, zoals het rugbyteam, de All Blacks. De bevolking kan echter ook kiezen voor enkele andere ontwerpen. Een selectie wordt gemaakt door een commissie van 'gerespecteerde Nieuw-Zeelanders', die zal worden benoemd door een groep politici.

Volgens Key kost het referendum ongeveer zestien miljoen euro.