KLM ziet operationele winst met kwart dalen

KLM heeft een zwaar kwartaal achter de rug, waarin de operationele winst met een kwart is gedaald. De verdiensten voor aftrek van belasting kwamen daardoor uit op 265 miljoen euro, zo maakte moederbedrijf Air France-KLM woensdag bekend. De Franse tak van het bedrijf leed zelfs een operationeel verlies van 21 miljoen euro.

Door de rode cijfers bij Air France komt de operationele winst van het totale bedrijf tussen juli en september uit op 247 miljoen euro. Dat is ruim zestig procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het grootste deel van die terugval is te wijten aan de recente pilotenstaking bij de Franse dochter.

De werkonderbreking, die twee weken duurde, kost Air France-KLM in totaal 330 miljoen euro aan operationele winst, zo meldt het bedrijf. Onder de streep houdt de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij ongeveer een derde minder over dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De nettowinst daalde naar honderd miljoen euro.

Ook de omzet van Air France-KLM had stevig te lijden onder de stakingen. De inkomsten van de totale groep daalden met een kleine zeven procent naar 6,7 miljard euro. Die daling was overigens vooral zichtbaar bij Air France, aangezien de omzet van KLM slechts met 1,8 procent daalde naar een kleine 2,8 miljard euro.