'FIFA krijgt geen grip op handel jeugdspelers'

Wereldvoetbalbond FIFA slaagt er niet in om de handel in jonge Afrikaanse voetballers aan banden te leggen. Ondanks de strengere regelgeving worden er jaarlijks zo'n vijftienduizend vaak minderjarige Afrikaanse spelers naar Europa gelokt, waarvan slechts enkelen een profcontract veroveren. Dat concludeert De Groene Amsterdammer op basis van onderzoek.

Spelers die door louche spelersmakelaars naar Europa worden gehaald verdwijnen vaak in de illegaliteit, omdat ze zich schamen voor hun situatie of geen geld hebben om terug te keren naar huis. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens het weekblad gaat het om zeker duizenden jongens. Ook in Nederland zouden er slachtoffers zijn.

Om de handel in minderjarige voetballers te blokkeren, voerde de FIFA in 2009 het Transfer Matching System (TMS) in. Clubs en makelaars zouden echter allerlei constructies verzinnen om buiten het zicht van de controlerende organen toch spelers naar Europa te halen. Een zwakte van het systeem is dat het niet geldt voor spelers die op proef zijn of deelnemen aan jeugdtoernooien.

Europese clubs moeten bekijken of ze zaken doen met betrouwbare partijen, maar doen dat volgens het onderzoek te weinig. "Op testspelers is geen enkel toezicht", zegt Jake Marsh van het International Centre for Sport Security, een organisatie die fungeert als waakhond voor integriteit in de sport. "De enige plek waar zij worden geregistreerd is bij de vliegmaatschappij waar de speler een ticket heeft gekocht en bij de ambassade waar hij een visum heeft gekregen."

Voor Nederlandse profclubs is het relatief prijzig om spelers van buiten de EU vast te leggen. Een speler van boven de 20 moet minimaal 414 duizend euro per jaar verdienen. De drempel voor spelers van 18 en 19 is 207 duizend euro. Mede daardoor zijn er dit seizoen op de Nederlandse velden slechts twaalf spelers van buiten de EU actief.