Brussel heeft cijfers over naheffing niet

De Europese Commissie is niet bij machte om alle cijfers te leveren die ten grondslag liggen aan de berekening van de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland moet betalen. Dat heeft een woordvoerder van de commissie dinsdag gezegd.

De naheffing is gebaseerd op nieuwe berekeningen van het nationaal inkomen van alle lidstaten. Die berekeningen zijn door de landen zelf gemaakt, en alleen de uitkomst van de sommen is naar Brussel gestuurd. "We kunnen geen onderliggende cijfers geven, omdat lidstaten die niet met ons hebben gedeeld", zei de woordvoerder van eurocommissaris Jacek Dominik, verantwoordelijk voor begrotingszaken.

De woordvoerder reageerde desgevraagd op uitlatingen die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag deed in de Tweede Kamer. Dijsselbloem zei de naheffing niet te willen betalen zolang de Europese Commissie niet precies duidelijk heeft gemaakt op welke cijfers en berekeningen die is gebaseerd.

Nederland moet meer betalen omdat de Nederlandse economie op papier groter is dan eerder voorzien. Dat heeft te maken met een zogeheten 'bronnenrevisie': het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt andere, betere gegevensbronnen om de omvang van de economie te bepalen. Zo'n revisie hebben andere EU-landen ook doorgevoerd, en dat wil Dijsselbloem kunnen controleren. Bij andere landen is de economie op papier kleiner geworden, wat leidt tot een lagere afdracht.

De woordvoerder van de Europese Commissie zei verder dat eurocommissaris Dominik de lidstaten expliciet heeft gewaarschuwd voor hogere naheffingen tijdens een vergadering van ministers van financiën op 14 oktober in Luxemburg. Dijsselbloem was bij die vergadering aanwezig. Een woordvoerder van Financiën kon hier dinsdag niet meteen op reageren.

De Europese Commissie heeft niet de bevoegdheid om landen uitstel van betaling te geven, zei de commissiewoordvoerder verder. Ook kan de Commissie geen toestemming geven om de naheffing in termijnen te betalen, waarop Dijsselbloem heeft gezinspeeld. Dat is in strijd met de regels, die door de lidstaten zijn gemaakt en alleen door hen kunnen worden gewijzigd. "De scheidsrechter kan de spelregels niet aanpassen."