'DigiD-gegevens inwoners 24 gemeenten voor oprapen'

Bij 24 gemeenten hebben DigiD-gegevens van inwoners voor het oprapen gelegen doordat hun websites niet of slecht beveiligd waren. Dat meldt het tv-programma Opgelicht dinsdag op basis van onderzoek. De gegevens van honderdduizenden Nederlanders waren door de slechte beveiliging makkelijk te achterhalen.

De 24 gemeenten maken gebruik van software die bij de aanschaf is beveiligd met standaard logingegevens. Die wachtwoorden hadden ze volgens het AvroTros-programma niet gewijzigd. Onder de betrokken gemeenten zijn grote steden als Rotterdam, Amersfoort en Apeldoorn.

Op de website van de meeste gemeenten kan met DigiD worden ingelogd om bijvoorbeeld een vergunning aan te vragen. Er waren ook veertien gemeenten die de koppeling naar de DigiD-pagina zeer slecht hadden beveiligd. Daardoor waren gegevens makkelijk te hacken.

DigiD-beheerder Logius zei in een reactie tegen het programma dat het om een 'klein aantal gemeenten' zou gaan. Nederland telt iets meer dan vierhonderd gemeenten. Het is niet duidelijk of door kwaadwillenden misbruik is gemaakt van de slechte beveiliging.