Veel meer hoogbejaarden met een auto

Het aantal 85-plussers met een auto is sinds 2000 ruim verdrievoudigd. Aan het begin van deze eeuw waren er nog zo'n 21 duizend hoogbejaarden met een auto, begin dit jaar waren dat er ruim 72 duizend. Dat betekent dat ongeveer twintig procent van de 85-plussers een auto heeft tegenover tien procent in 2000. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het autobezit neemt over de hele linie toe bij ouderen. Het aantal 65-plussers met een auto steeg in de periode 2000-2014 met 767 duizend tot 2,9 miljoen. De helft van alle 65-plussers had begin 2014 een auto.

Volgens het CBS komt de stijging vooral doordat ouderen vaker een rijbewijs hebben en mobieler worden. Vooral het aantal rijbewijzen onder vrouwen is gestegen.

Er is nog wel een groot verschil in het autobezit tussen oudere mannen en vrouwen. Bijna driekwart van de oudere mannen heeft een auto tegenover een kwart van de vrouwen. Bij mensen onder de 65 is het verschil in autobezit tussen mannen en vrouwen kleiner.