OVSE vol lof over verkiezingen Oekraïne

De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn ordelijk verlopen. Zo luidt het oordeel van de waarnemers die namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op de stembusgang hebben toegezien. Ook de NAVO en de Europese Unie prezen de verkiezingen van zondag.

De kiesgerechtigden hadden zondag een echte keuze en de verkiezingen 'eerbiedigden de grondrechten', zei Kent Härstedt, die de OVSE-missie leidde. "De verkiezing verliep grotendeels volgens democratische maatstaven, terwijl de uitdagingen duizelingwekkend waren."

De waarnemers constateerden op verkiezingsdag maar weinig onregelmatigheden en slechts een enkele inbreuk op de veiligheid. De kiesraad kreeg complimenten voor zijn professionele en efficiënte optreden. Wel mag dat van de OVSE allemaal wel wat transparanter.

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement, was volgens de OVSE-waarnemers echter wel degelijk sprake van intimidatie, bedreigingen en de gerichte beschadiging van campagnemateriaal. Tijdens de campagne klonken veel nationalistische leuzen, maar minderheden zouden niet op de korrel zijn genomen.

De waarnemersdelegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa legde de vermoedelijke verkiezingsuitslag uit als een noodkreet. De Oekraïners hebben hun behoefte aan kordaat optreden uitgesproken, meent delegatieleider Christopher Chope. "De Verchovna Rada moet nu (...) snel aan de slag gaan met het doorvoeren van hervormingen, waarvan er vele al lang en breed klaar hadden moeten zijn."

De onmogelijkheid om te stemmen in delen van het roerige oosten van Oekraïne maakt de verkiezingsuitslag niet ongeldig, meent Doris Barnett van de OVSE. "Maar de bijna dertig parlementszetels die straks leeg blijven herinneren eraan dat illegale gewapende groepen kiezers in sommige streken van Oekraïne hebben belet hun stem uit te brengen."

De Europese Unie toonde zich ingenomen met het oordeel van de OVSE over de verkiezingen. Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad en José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemen die 'een overwinning voor het Oekraïense volk en voor de democratie'. De EU dringt aan op een snelle regeringsvorming.

Ook de NAVO keek maandag met instemming terug op de verkiezingen van zondag. Oekraïne heeft volgens het bondgenootschap voor 'ambitieuze hervormingen en een Europese route' gekozen.