Documentaire If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy grote winnaar VERS Awards 2014

Gisteravond zijn in Het Ketelhuis in Amsterdam de VERS Awards 2014 uitgereikt. De jury, bestaande uit documentaireregisseur Menno Otten (Face to Face), Imre Reutelingsperger, editor van onder andere Cowboys Janken Ook en animator/ illustrator Ineke Goes, verkozen de documentaire If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy van regisseur Mea de Jong tot beste film. Met haar afstudeerfilm wint Mea daarmee de Filmmore/ Cam-a-lot Juryprijs ter waarde van € 10.000 te besteden aan een nieuwe film. Ook de Binger Filmlab Publieksprijs ging naar If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy, waarmee de film de Gouden Wortel, een krat eerlijk eten van De Krat en een workshop bij Binger Filmlab in de wacht sleept.

“Als je een film over zelfstandige vrouwen wilt maken, moet je dan niet een film over onze familie maken?” Zo beginnen moeder en dochter gezamenlijk aan een portret over de vier generaties boven hen die het allen zonder man deden. Langzaam ontpopt zich een mysterieuze familietraditie waar de moeder trots op is, maar waar de dochter haar vraagtekens bij heeft.

De jury stelde: “Wat in eerste instantie lijkt op het zoveelste egodocument ontrafelt zich langzaam in een film over tradities. In een film over de complexiteit van elkaar loslaten, het onontkoombare van de tijd, maar ook in een film die gaat over de kracht en het plezier van film maken.”

Mea de Jong studeerde in 2014 af aan de Filmacademie in Amsterdam. Voordat Mea aan de Filmacademie begon, stond ze van jongs af aan al veel op de set als actrice. Na haar bachelor Filosofie te hebben afgerond, begon Mea aan de opleiding Regie Fictie aan de Filmacademie. Tijdens haar opleiding werd haar interesse in documentaire dusdanig geprikkeld dat zij zich hier meer in wilde verdiepen en besloot hier op af te studeren.

De VERS Awards worden mede mogelijk gemaakt door: Het Nederlands Film Fonds, bioscoop Het Ketelhuis, Stichting VEVAM Fonds, Cam-a-lot, Binger Filmlab en Filmmore.

Over VERS
VERS is sinds de oprichting in 1996 uitgegroeid tot de grootste netwerk- en beroepsvereniging van en voor nieuwe makers in het mediaveld, met ruim 1000 leden. De vereniging biedt een professioneel en toegankelijk netwerk door tal van activiteiten te organiseren, zoals de VERS Awards en de maandelijkse VERS Avonden, waar (nieuwe) makers elkaar kunnen ontmoeten. Op deze manier biedt VERS de gelegenheid om nieuwe kennis op te doen, te delen en daarmee te experimenteren. De actualiteit wordt daarbij zoveel mogelijk central gesteld. In 2010 veranderde de vereniging de naam van Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers (NFTVM) in VERS.