'Wiebes' eigen VVD boos over voorstel leasetaks'

Het plan van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) om ruim een miljoen leaserijders zwaarder te belasten wordt mogelijk afgeschoten. Wiebes' eigen VVD is tegen en vindt dat het voorstel van tafel moet, schrijft De Telegraaf maandag.

In het nieuwe plan vallen bijna alle nieuwe contracten voor leaseauto's vanaf 2016 in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. "We gaan dit de leaserijder niet op zijn bordje leggen", zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus in de krant.

Volgens de VVD is Wiebes doof gebleken voor kritische geluiden uit zijn eigen partij. "Onze kritiek is blijkbaar niet gehoord. Onze fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doen", zegt Neppérus, die Wiebes nog twee weken geeft om met een nieuw plan te komen. "We willen een eenvoudiger belastingstelsel. Door het voorstel van Wiebes komt er een fiscale kerstboom. Op deze manier wordt het alleen maar ingewikkelder."

Volgens de autobranche, die zich eerder al van de plannen afkeerde, rijden 1,2 miljoen Nederlanders met een auto van de zaak. Het nieuwe plan zou hen gemiddeld 167 euro per maand kosten.