'Meer dan 800 doden in Kobani'

Het dodental na bijna zes weken strijd in en rond de noordelijke Syrische grensstad Kobani is opgelopen tot 815, heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gemeld.

Onder de doden zijn volgens het Observatorium 21 Koerdische burgers en 302 strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden of YPG. Sinds de gevechten begonnen zijn ook 481 strijders van de soennitische extremistische groep Islamitische Staat gedood.

IS-strijders drongen Kobani half september binnen nadat ze tientallen omliggende Koerdische dorpen hadden ingenomen. Meer dan tweehonderdduizend mensen zijn voor de strijd over de grens naar Turkije gevlucht.

Een Koerdische zegsman in Kobani, Idriss Nassan, zei dat zondag gevochten werd om Izaa, een heuvel ten westen van de stad. YPG-eenheden zouden aan de oostelijke en zuidelijke fronten langzaam terrein winnen. De situatie was zondag 'betrekkelijk rustig vergeleken met gisteren', zei Nassan.

IS opende zaterdag een aanval op een Koerdische wijk in Kobani, maar slaagde er niet in terreinwinst te boeken, zei het Observatorium. De door de Verenigde Staten geleid coalitie voerde zaterdag en zondag vijf luchtaanvallen uit. Vorige week waren dat er nog meer dan 135.