Zwemster Hosszu als eerste miljonair met prijzengeld

Zwemster Katinka Hosszu zal komende week zwemgeschiedenis schrijven. De 25-jarige Hongaarse overschrijdt dan de grens van een miljoen dollar aan prijzengeld, iets wat nog nooit een zwemmer of zwemster gelukt is. Toppers als Michael Phelps zijn weliswaar rijk, maar hun miljoenen komen vooral voort uit sponsordeals en andere contracten.

Hosszu, vanwege haar altijd loodzware programma ook wel Iron Lady genoemd, heeft het prijzengeld bijna helemaal verdiend in de World Cup, een lucratieve serie kortebaanwedstrijden over de hele wereld. Komende week staan de afsluitende meets in Tokio en Singapore op het programma, maar door het prijzengeld wat Hosszu met onder meer de klassementen gaat verdienen zal ze het miljoen overschrijden.

In 2012, 2013 en 2014 komt ze bij elkaar uit op een totaal van ongeveer 1,2 miljoen dollar. Tot zover staat ze in 2014 op 215.000 dollar, maar daar komt onder anderen nog zeker een ton bij voor het eindklassement. 

De afgelopen twee dagen, tijdens het toernooi in Beijing, waren voor Hosszu ook weer erg succesvol. Ze brak er zelfs het record van meeste World Cup-zeges ooit. Dat was met 105 stuks in handen van de Slowaakse Martina Moravcova, die in de eerste jaren van de eeuw ook twee keer het eindklassement won. Hosszu kwam met 103 zeges naar Beijing, waar ze op de eerste dag al meerdere races won. De 200 meter wisselslag was nummer 106 en bracht het record.