Organisator hondenaanraakdag bedreigd door moslimfundi's

In Maleisië is wat begon als een mooi idee uitgelopen op doodsbedreigingen en een officieel overheidsonderzoek.

Syed Azmi Abhalshi, een Maleisische sociaal activist, organiseerde afgelopen week het 'I want to touch a dog' evenement. Dit om de Maleisiërs wat meer bekend te maken met de dieren. Dat viel echter niet bij iedereen in goede aarde in het streng islamitische land. Het evenement, dat door zo'n duizend mensen werd bezocht, leverde de organisator een vloedgolf aan doodsbedreigingen en ander verbaal geweld op van fundamentalisten. 

Honden zijn haram volgens de Koran, en mensen leren dat je ze gewoon aan kan raken, dat gaat de extremisten echt te ver. Dat geldt echter niet alleen voor moslimextremisten: er is inmiddels zelfs een officieel overheidsonderzoek gestart. Niet naar de vele doodsbedreigingen, maar naar het evenement. De islam is diepgeworteld in de overheid aldaar en ook zij maken zich zorgen dat het aanraken van honden veel te ver gaat. 

De organisator is inmiddels gezwicht voor de doodsbedreigingen en heeft zijn excuses gemaakt voor het evenement. Ook heeft hij spijt betuigd dat zijn programma mensen ertoe heeft gebracht voor hun plezier honden aan te raken.