Uitslag Moto3 Grand Prix van Maleisië

Efrén Vázquez heeft de Grand Prix van Maleisië in de Moto3 op zijn naam geschreven. De Spanjaard pakte zijn tweede zege van het seizoen in een vooral erg chaotische slotfase. De Nederlanders Scott Deroue en Jasper Iwema speelden geen rol van betekenis en gingen allebei onderuit.

Bij de start schoof John McPhee voorbij polesitter Jack Miller, maar doordat hij zich in de eerste bocht wat verkeek viel hij terug naar de achtste plek. Vázquez kon profiteren en pakte de leiding, voor Miller. Een goede start was er ook voor Isaac Viñales, die van de achtste plek naar plaats drie kwam.

Binnen een paar ronden leek zich een klein groepje te vormen met Miller, Vázquez en Álex Márquez, maar McPhee, Álex Rins en Viñales sloten al snel aan. Terwijl er voorin gevochten werd - vooral tussen Rins, Márquez, Miller en Vázquez - konden ook Romano Fenati, Danny Kent en Jakub Kornfeil aansluiten.

In de ronden daarna begon toch een tekening in de strijd te komen. Rins, Márquez, Miller en Vázquez reden weg, maar na korte tijd kon McPhee aansluiten. Voorin werd bocht na bocht hard gevochten tussen vooral Miller en Márquez, die vol in de strijd om het kampioenschap verwikkeld waren. Vanuit de achtervolgende groep ging ondertussen Viñales tegen de vlakte met nog zeven ronden te rijden.

Miller bleef ondertussen bocht na bocht aanvallen en duwen, waardoor ook Kent, Kornfeil en Niccolò Antonelli aan konden sluiten bij het vijftal op kop. De gevechten zouden tot de finish niet meer stoppen, want ook in de eerste bocht van de slotronde werd Márquez weer het 'slachtoffer' van een stevige aanval van Miller.

De Spanjaard viel terug naar plek vijf, terwijl Miller de leiding pakte en McPhee onderuit ging. Miller kon samen met Vázquez en Rins een klein gaatje slaan, waar Márquez er alles aan deed om voorbij Kent te komen. In de slotbocht probeerde Rins - teamgenoot van Márquez - Miller aan te vallen, waardoor beiden wijd gingen en Vázquez de zege op kon eisen. Kent - teamgenoot van Miller - hield Márquez achter zich en werd vierde.

In het kampioenschap is het met nog één race te gaan bijzonder spannend. Márquez heeft nog altijd de leiding in handen, maar Miller volgt op slechts elf punten. Als de Australiër over twee weken in Valencia zegeviert, moet Márquez op het podium eindigen om de wereldtitel te pakken.