Schaatsers Schouten en Kooiman winnen marathon in Heerenveen

Erik Jan Kooiman en Irene Schouten hebben in Thialf de tweede wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. Het was voor de 28-jarige Kooiman zijn eerste marathonzege.  

Kooiman had Thialf drie ronden voorsprong op het peloton. Bob de Vries en Frank Vreugdenhil werden respectievelijk tweede en derde. De Vries is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Jorrit Bergma, de winnaar van vorige week, eindigde vandaag als twaalfde en staat nu tweede in het klassement. 

Bij de vrouwen ging de eindzege naar Irene Schouten. In de sprint was de 22-jarige Andijkse net iets sneller dan Mariska Huisman en Janneke Ensing, die het podium completeerden. Schouten gebruikte deze wedstrijd als voorbereiding op de NK Afstanden van volgende week. Ze zal starten op de 1.000, 1.500, 3.000 meter en de massastart. Huisman is de nieuwe leidster in het algemeen klassment voor Ensing en Schouten.

De wedstrijd in de Eerste Divisie werd al na drie ronden gestaakt na een ernstige val van Martin van de Pol. De schaatser liep een slagaderlijke bloeding op in de knieholte van het rechterbeen. Van de Pol werd lang behandeld op het ijs. Nog voordat de schaatser werd afgevoerd per ambulance, werd al besloten de wedstrijd geen doorgang meer te laten vinden. Rijders en ploegleiders waren te zeer onder de indruk van het ongeval om de wedstrijd te hervatten. Volgende week is de derde wedstrijd in Utrecht. 

Erik Jan Kooiman

Irene Schouten
Irene Schouten

Fotografie: Vincent Riemersma