'Belastingdienst werkt groene initiatieven tegen'

De Belastingdienst geeft geen btw-voordeel aan buurtbewoners die gezamenlijk zonne-energie willen opwekken. Dergelijke initiatieven zijn daardoor niet aantrekkelijk en dat kan er toe leiden dat de doelstellingen uit het energieakkoord niet worden gehaald. Dat meldt het tv-programma Eenvandaag zaterdag.

Buurtbewoners die samen investeren in zonnepanelen, maar geen geschikte daken hebben, kunnen gebruik maken van de zogenoemde postcoderoos-regeling. De zonnepanelen komen dan op het dak van een ander gebouw, terwijl de buurt wel profiteert van de korting op de energiebelasting.

Volgens Eenvandaag moet over het project wel btw worden afgedragen, wat de regeling niet meer rendabel zou maken. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) had volgens Eenvandaag beloofd naar de btw-regeling te zullen kijken.

In 2020 moeten een miljoen Nederlanders groene stroom gebruiken, zo is afgesproken in het energieakkoord. In een eerder deze maand verschenen rapport van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving staat dat die doelstelling niet wordt gehaald.