'Aanslag Sinaï was werk buitenland'

De aanval op een controlepost van het Egyptische leger in de Sinaï waarbij dertig militairen om het leven kwamen was een 'door het buitenland gefinancierde operatie'. Dat heeft de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi zaterdag gezegd. Hij heeft gezworen om drastische maatregelen tegen militanten te nemen.

In een dondertoespraak voor de televisie zei El-Sissi dat buitenlandse krachten 'de rug van Egypte willen breken'. Volgens de president is het doel 'de wil van Egypte en de Egyptische bevolking te breken'. Hij voegde daar aan toe dat Egypte verwikkeld is in een 'oorlog' die nog lange tijd zal duren. "Er is een grote samenzwering tegen ons", aldus El-Sissi. Hij riep de Egyptenaren op waakzaam te zijn en zich achter het leger en de politie te scharen. "Alles wat ons nu overkomt wisten we al en zagen we al aankomen. We hebben hier al voor 3 juli over gesproken." El-Sissi verwees daarmee naar de datum dat president Mohammed Morsi tot aftreden werd gedwongen.

Opstandelingen voerden vrijdag met een bomauto een aanslag uit op een controlepost. Daarbij werden ook raketgranaten gebruikt en bermbommen ingezet om hulpverleners te treffen. Na de aanslag riep Egypte in het noorden van de Sinaï de noodtoestand uit en werd een avondklok ingesteld. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar alles wijst op betrokkenheid van de extremistische groep Ansar Beit al-Maqdis.