Google-baas verbreekt skydiverecord Baumgartner

Google-topman Alan Eustace heeft vrijdag het skydiverecord van Felix Baumgartner verbeterd. Hij sprong op een hoogte van 41.419 meter uit een heliumballon waarmee hij twee uur eerder vanuit de woestijn in Nieuw-Mexico was opgestegen. Baumgartner sprong in 2012 van een hoogte van 39.045 meter.

Eustace beleefde een vrije val van 4,5 minuut. Daarbij bereikte hij een topsnelheid van 1322 kilometer per uur en doorbrak hij de geluidsbarrière. Hij voelde dat zelf niet, liet Eustace weten. "Hij zei alleen maar dat het een geweldig uitzicht was", liet zijn begeleidingsteam weten.

In tegenstelling tot Baumgartners poging, vond die van Eustace buiten de aandacht van de media plaats. De Amerikaan werkte mee aan een project van het bedrijf Paragon Space Development. Dat werkt al jaren in het geheim aan een commercieel beschikbaar ruimtepak waarmee de stratosfeer kan worden bezocht.

Met de technologie die voor de sprong van Eustace werd ontwikkeld, zoals de speciale heliumballon, moeten ruimtereizen aan worden geboden. Vanaf eind 2016 wil een bedrijf uit Arizona betalende toeristen in een luxe capsule onder zo'n ballon de ruimte in sturen.