Japans basketbal mogelijk geschorst, deelname Spelen in gevaar

De Japanse basketbalbond (JBA) krijgt mogelijk een internationale schorsing aan de broek van wereldbasketbalbond FIBA. De reden daarvoor is dat de JBA er maar niet in slaagt om de twee hoogste Japanse basketbalcompetities samen te voegen. Volgens de FIBA mag een land maar één competitie op het hoogste niveau hebben.

In Japan wordt er door de basketballers gespeeld in de Basketball Japan League, bestaande uit 22 teams, en de uit 13 teams bestaande National Basketball League. JBA-president Yasuhiko Fukatsu diende eerder deze week zijn ontslag in omdat het niet lukte de twee competities samen te voegen.

"FIBA heeft ons duidelijk gemaakt dat het ons ontbreekt aan organisatorische kwaliteit, vooral wat betreft het samenvoegen van de twee competities", aldus Fukatsu bij zijn ontslagrede. "De JBA en de twee kampioenschappen zijn overeen gekomen om er één competitie van te maken, maar het is ons nog niet gelukt om met alle teams tot een akkoord te komen."

Als de twee competities aan het eind van oktober niet zijn samengevoegd zal FIBA besluiten om Japan voor onbepaalde tijd te schorsen uit het internationale basketbal. Dat kan verregaande gevolgen hebben, want ook deelname aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen is dan niet toegestaan. Vooral de Japanse vrouwen lijken een uitstekende kans te hebben om zich daarvoor te plaatsen, nadat ze vorig jaar voor het eerst in 43 jaar Aziatisch kampioen zijn geworden.