Kabinet en Van den Ende financieren muziekonderwijs

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en theaterproducent Joop van de Ende steken tot 2020 gezamenlijk vijftig miljoen euro in de verbetering van het muziekonderwijs op Nederlandse basisscholen. Dat heeft de bewindsvrouw vrijdag bekendgemaakt. Het geld wordt vooral gestoken in het aantrekken van muziekdocenten.

Het ministerie en Van den Ende dragen elk 25 miljoen euro bij. Om zijn aandeel bij elkaar te krijgen zoekt Van den Ende de samenwerking met private partijen. Met het Oranje Fonds is afgesproken dat het muziekprogramma waarin kinderen in groepsverband leren een muziekinstrument te bespelen wordt voortgezet.

Muziekonderwijs is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren en hun creativiteit, zo benadrukt Bussemaker. Ook Van den Ende stelt dat goed muziekonderwijs een investering in de creativiteit van jonge mensen is. "Als de regering het belang van goed muziekonderwijs erkent én ondersteunt, doe ik, samen met andere private partijen, graag mee."

Volgens een woordvoerder van het departement vindt 85 procent van de Nederlandse ouders muziekonderwijs belangrijk. Daar staat tegenover dat slechts elf procent van de scholen vindt dat hun leraren deskundig genoeg zijn om goed muziekonderwijs te geven.