WHO vreest dat ebola in Mali om zich heen grijpt

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het niet blijft bij één geval van ebola in Mali. Veel Malinezen lopen een groot risico omdat het meisje dat donderdag besmet bleek onderweg door Mali hevig uit haar neus bloedde.

De WHO heeft de komst van het uiterst dodelijke en besmettelijke virus naar Mali aangemerkt als noodsituatie. Het 2-jarige zieke meisje deed op haar busreis vanuit Guinee de Malinese hoofdstad Bamako en meerdere andere steden in Mali aan. Veel mensen hebben volgens de WHO daardoor 'op een zeer gevaarlijke manier blootgestaan' aan het virus.

De peuter is vrijdag overleden, zegt een verpleegkundige van het ziekenhuis in Kayes waar het meisje werd behandeld. De verpleger zegt te hebben gezien dat collega's haar lijkje inpakten. Hij bedong dat zijn naam hier ongenoemd blijft.

Het meisje, dat met haar grootmoeder op reis was, was onderweg zichtbaar ziek. Ze is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in aanraking geweest met 43 mensen, onder wie tien artsen en verpleegkundigen. Zij zijn in quarantaine geplaatst.

De WHO hield al lange tijd haar hart vast voor Mali. Het land, waar ook Nederlandse blauwhelmen zijn gelegerd, grenst aan de door ebola getroffen landen Guinee en Senegal. Medewerkers van de VN-organisatie hadden al voorzorgsmaatregelen getroffen.