SP wil onderzoek naar oorlogsmisdaden Koerden

Een onafhankelijke partij moet mogelijke oorlogsmisdaden die Koerdische strijders in Irak hebben begaan onderzoeken. Dat wil SP-Kamerlid Harry van Bommel. Van Bommel reageert op het bericht van televisieprogramma Nieuwsuur dat Koerdische strijders in Irak gevangenen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) executeren en uit wraak minstens één Arabisch dorp met de grond gelijk hebben gemaakt.

In een reportage die Nieuwsuur vrijdagavond uitzendt zegt de leider van het vrijwilligersleger Koerdistan Volksverdedigingsmacht, de Nederlander Serdar Dosky, dat zijn strijders krijgsgevangenen en ook gewonde gevangenen meteen executeren. Volgens hem wordt niemand krijgsgevangen genomen. "Niet in mijn forces, nergens eigenlijk. We willen gewoon geen gevangenen", zegt hij op de beelden.

Dosky zou op dat moment het idee hebben gehad dat de camera uit stond. Vrijdagmiddag zou Dosky overigens hebben laten weten dat zijn opmerking een grap zou zijn geweest. Verder zouden Koerden hebben aangegeven de huizen van duizenden inwoners van het stadje Barzan met de grond gelijk te hebben gemaakt uit wraak omdat bewoners van het dorp Koerdische strijders zouden hebben vermoord.

Van Bommel vindt de uitspraken van Dosky en de beelden van Nieuwsuur 'dusdanig ernstig dat ze onmiddellijk moeten worden geverifieerd'. Dosky was tot zijn vertrek uit Nederland in 2005 overigens actief lid van de SP. Volgens Van Bommel is dat echter niet relevant.