Integriteitsbeleid ministerie Justitie onder vuur

Het integriteitsbeleid bij het ministerie van Veiligheid en Justitie deugt niet. Interne onderzoeken naar belangenverstrengeling, mogelijke strafbare feiten en grensoverschrijdend gedrag van personeel vinden vaak te laat of paniekerig plaats, zo meldt de Volkskrant vrijdag op basis van documenten.

Door het ontbreken van goed integriteitsbeleid ontstaat willekeur en wordt niet altijd aangifte gedaan van strafbare feiten door ambtenaren, schrijft de krant. Ook blijven meldingen van klokkenluiders liggen. Ministeriële afdelingen die zich met integriteit bezighouden zouden daarnaast ook nog eens langs elkaar heen werken.

Tot die conclusie is 'kwartiermaker integriteit' Frans van Oostrum gekomen, zo meldt de krant. Hij is door secretaris-generaal Pieter Cloo ingehuurd om het integriteitsbeleid tegen het licht te houden. De kwartiermaker pleit voor de oprichting van een afdeling die puinruimt op het gebied van het integriteitsbeleid. Topambtenaren delen de conclusie van de kwartiermaker echter niet, aldus de krant.