Demonstranten in Hong Kong houden referendum

Betogers die al weken in Hong Kong protesteren voor meer democratie in de Chinese stad organiseren zondag op straat een referendum. Demonstranten mogen daarbij aangeven of ze door willen gaan met protesteren of liever een aanbod van de regering om weer in overleg te gaan accepteren. Dat hebben de drie belangrijkste actiegroepen achter de betogingen laten weten.

Het referendum wordt gehouden op de belangrijkste protestlocatie in het stadscentrum, waar duizenden demonstranten zich hebben verschanst. De regering van Hong Kong heeft aangeboden een verslag naar Beijing te sturen waarin de ongenoegens van de betogers uiteen worden gezet. De demonstranten hekelen plannen van de landelijke regering om een college van 1200 personen kandidaten te laten selecteren die mogen deelnemen aan verkiezingen voor het leiderschap van Hong Kong in 2017. De betogers willen dat burgers zelf kandidaten mogen kiezen.

Volgens de demonstranten loopt het college aan de leiband van Beijing. Zij willen dat deze wordt afgeschaft of op zijn minst wordt hervormd zodat de 7,2 miljoen inwoners van de stad beter zijn vertegenwoordigd.

De regering van Hong Kong heeft betogers aangeboden om regelmatig samen bijeen te komen voor overleg over democratische hervormingen. Voorwaarde is wel dat de demonstranten hun protest beëindigen. De betogers bezetten al weken straten in de drukste wijken van de metropool. De Hong Kong Federatie van Studenten, een van de leidende bewegingen achter de protesten, heeft al aangegeven niets in de handreiking van de regering te zien.