Sovjetheld Spelen 1972 overleden

Voormalig biatleet Rinnat Safin is deze week op 74-jarige leeftijd overleden, zo melden Russische media. Safin won individueel nooit een belangrijke medaille, maar maakte wel deel uit van veel gouden Sovjetteams.

Met onder meer Safin en de legendarische - en vanwege samenzwering tot moord veroordeelde - Alexander Tikhonov wonnen de Sovjets de wereldtitel op de 4x7,5 kilometer in 1969, 1971, 1971 en 1973. Het echte hoogtepunt kwam echter in 1972 tijdens de Olympische Spelen in Sapporo.

Uitgerekend Tikhonov leek alles weg te gooien voor de Sovjets, maar dankzij een fantastische inhaalrace van Safin kwam het toch nog goed. Hij nam het stokje over terwijl zijn team op de negende plek lag, maar wist zich in een van de beste inhaalraces ooit gezien helemaal naar voren te werken en zelfs meer dan een minuut voorsprong te pakken op Oost-Duitsland. Uiteindelijk wonnen de Sovjets met bijna drie minuten voorsprong op Finland.

Safin kreeg in de hoogtijdagen van zijn loopbaan meerdere hoge onderscheidingen en was onder meer Master of Sport in Rusland.