EU-lidstaten eens over klimaat- en energieakkoord

De lidstaten van de Europese Unie zijn het donderdagnacht eens geworden over een reeks klimaat- en energiemaatregelen voor de periode 2020-2030. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bekendgemaakt.

In 2030 moet de CO2-uitstoot met tenminste veertig procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Over zestien jaar moet van al het energieverbruik zeker 27 procent afkomstig zijn van hernieuwbare energie. Energie-efficiëntie moet tegen 2030 zijn opgekrikt tot minstens 27 procent.

"We hebben ambitieuze afspraken gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan, waarbij de lidstaten ruimte houden om te bepalen hoe ze deze afspraken gaan realiseren", zei premier Mark Rutte na het overleg.

Rutte had liever een hoger percentage voor energie-efficiëntie gezien en wordt daarin gesteund door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar het percentage van 27 procent kan later nog worden opgekrikt naar dertig procent.

Van Rompuy benadrukte dat de targets voor de uitstoot van broeikasgassen en hernieuwbare energie bindend zijn. Momenteel haalt Europa veertien procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen, dus de doelstelling 'is ambitieus'. "Maar het is haalbaar", aldus Van Rompuy.

Nederland staat nu nog vrij laag met hernieuwbare energiebronnen, maar Rutte wil daarin verder gaan: veertien procent in 2020, zestien procent in 2023. "Daarna dendert de tank wel door en halen we wel 27 procent in 2030", verwacht hij.

De percentages gelden voor de EU als geheel, niet voor afzonderlijke lidstaten. Hoeveel elk EU-land bijdraagt aan de doelen zal afhangen van de mogelijkheden en de welvaart van de landen. Landen kunnen ook investeren in projecten in andere landen om hun eigen doelstellingen te halen.

Van Rompuy hamerde erop dat de EU klimaatverandering zeer serieus neemt. "Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Het is een kwestie van overleven."

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, sloot zich hierbij aan. "Niks doen zal op de lange termijn veel meer kosten."