Staat wijst aansprakelijkheid Q-koorts af

De staat wijst iedere aansprakelijkheid voor de schade van 320 slachtoffers van de Q-koorts af. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), verantwoordelijk voor landbouw, laten weten aan de advocaten van de slachtoffers. De advocaten zijn teleurgesteld en vrezen slepende juridische procedure voor de slachtoffers.

Dijksma gaat volgens de advocaten in haar antwoord op een in september ingediende claim niet in op hun argumenten. "Het toenmalige overheidsbeleid wordt door haar veel te rooskleurig en onvolledig weergegeven. De door ons aangevoerde pijnpunten en tekortkomingen in dat beleid worden niet of nauwelijks besproken", melden de raadslieden donderdag.

Advocaat Ivo Sindram zei eerder dat de schadevergoedingen variëren tussen de vijfduizend en vijfhonderdduizend euro, afhankelijk van de geleden schade. De slachtoffers eisen financiële compensatie, omdat de overheid tijdens de Q-koortsuitbraak in Brabant ernstig tekort zou zijn geschoten.

De toenmalige minister zou de economische belangen van boeren voor hebben laten gaan op de bescherming van de gezondheid van inwoners en zou veel te lang hebben gewacht met het nemen van maatregelen om hen te beschermen. Mensen zouden daarbij bewust onwetend zijn gehouden en hadden daardoor vaak geen idee van het gevaar dat hun vanuit de veehouderij bedreigde.

De Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. De Q-koortsepidemie ontstond in 2007 in het Brabantse Herpen. In Nederland zijn tussen 2007 en 2010 naar schatting honderdduizend mensen besmet geraakt. Zeker 25 mensen zijn aan de de ziekte overleden.