Damrak sluit licht hoger

Het Damrak is donderdag licht hoger gesloten op 396,89 punten na een daling op woensdag. De hoofdindex gaf daarmee een vervolg aan de koerswinsten van eerder deze week.

In de AEX sloten meer fondsen in het groen dan in het rood, maar zwaargewicht Unilever drukte de index flink. ING en JP Morgan Cazenove vonden de kwartaalrapportage van Unilever teleurstellend. Met name de onderliggende omzetgroei werd als zwak beoordeeld. Het aandeel Unilever herstelde weliswaar gedeeltelijk van een zwaar openingsverlies maar gaf op het slot nog wel altijd 2,7 procent prijs.

De Nederlandse oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore behoorden tot de grootste verliezers op het Damrak. Fugro sloot ruim vijf procent in het rood, SBM Offshore zakte 1,7 procent.

De sterkste stijger was ING met een winst van bijna twee procent, op de voet gevolgd door TNT Express, dat volgens een handelaar profiteerde van een positief analistenrapport. De pakketbezorger won 1,7 procent.

In de Midkap (+0,5 procent) was TenCate de uitblinker met een koerswinst van 3,3 procent na de aankondiging van een nieuw contract voor de levering van Defender M. Ook blikken beleggers al vooruit op de kwartaalcijfers die de onderneming morgen bekendmaakt. Analisten rekenen op meer omzet en winst voor het Almelose bedrijf.

Ook navigatiespecialist Tomtom en Air France-KLM deden goede zaken met winsten van respectievelijk 2,3 en 1,6 procent.

Daarentegen verloor BAM 1,1 procent. De bouwer heeft inmiddels diverse gesprekken gevoerd in verband met de problemen rondom een busbaan in het Britse Cambridgeshire, zo liet een woordvoerder tegenover ABM Financial News weten. "Er zijn diverse gesprekken geweest en die worden voortgezet", aldus de woordvoerder, die daarbij niet aangaf wanneer er uitkomsten van deze gesprekken te verwachten zijn.

De rode lantaarn werd gedragen door centenfonds Imtech, dat 48 procent inleverde. Het fonds koerste nipt boven de 0,01 euro. Woensdagavond bleek ruim de helft van de claimrechten in de afgelopen twee weken te zijn uitgeoefend. Inmiddels is de rump plaatsing begonnen.