Rutte: Frankrijk wordt aangesproken op begroting

Frankrijk zal in Brussel achter de schermen worden aangesproken op zijn ontwerpbegroting, die in strijd is met Europese afspraken. Dat zei premier Mark Rutte donderdag bij aankomst op de top van de regeringsleiders van de Europese Unie.

Parijs liet al weten dat het zich niet zal houden aan de afspraken, die bepalen dat het begrotingstekort niet hoger dan drie procent van het bruto binnenlands product mag zijn. "Achter de schermen zullen we het er zeker over hebben", zei Rutte, "maar het staat niet op de agenda. Eerst is de Europese Commissie aan zet. Maar we zullen er wel op aandringen dat iedereen zich aan het stabiliteitspact moet houden."

De commissie heeft Frankrijk om meer informatie gevraagd over zijn begrotingstekort. Parijs zegt dat het pas in 2017 zijn tekort onder de drie procent zal kunnen krijgen. Ook Italië, Oostenrijk, Slovenië en Malta moeten de commissie uitleg geven over hun begroting.

Rutte wilde niet zeggen of het tekort ook zal worden besproken met de Franse premier Manuel Valls, die volgende week vrijdag in Den Haag is. "Wij hebben een zeer brede relatie met Frankrijk, en de heer Valls is daar oprecht in geïnteresseerd."