Voortaan vanaf alle stations elk halfuur een trein

Op elk station stopt vanaf halverwege december overdag in beide richtingen minstens een keer per halfuur een trein. Dat is het nieuwe minimum dat de NS vanaf de nieuwe dienstregeling, die op 14 december ingaat, hanteert. Ook rijden treinen straks in het weekend later door.

Op de meeste stations komt al minstens een trein per halfuur, maar er waren nog vier trajecten waar dat niet zo was. Het gaat om de trajecten Arnhem-Ede-Wageningen, Breda-Dordrecht, Roosendaal-Dordrecht en Heerlen-Sittard. Daar gaan nu meer sprinters rijden.

De NS vindt dat reizigers erop kunnen moeten rekenen dat ze overdag binnen een halfuur een trein kunnen pakken. "Daarmee weten reizigers beter waar ze aan toe zijn en geef je ze als het ware steeds meer het stuur van hun treinreis in eigen handen", verklaart president-directeur Timo Huges.

Een andere wijziging is dat treinen in het weekend langer doorrijden. Op vrijdag en zaterdag rijden tot ongeveer 01.00 uur treinen vanuit een aantal drukke knooppunten in de Randstad naar steden als Zwolle, Deventer en Arnhem. Reizigers kunnen daardoor soms wel twee uur later naar die bestemmingen reizen.

Verder gaan er tussen Amersfoort, Apeldoorn en Deventer meer intercity's rijden omdat de NS daar meer reizigers verwacht. Ook rijden vanaf de dienstregeling voor 2015 weer iedere nacht treinen van en naar Schiphol. Nu rijden een paar nachten per week bussen in plaats van treinen tussen Amsterdam en de luchthaven vanwege werkzaamheden van Prorail.