Tien doden door geweld in Pakistan

In Quetta in het zuidwesten van Pakistan zijn donderdag acht sjiieten om het leven gekomen, toen een bestelbus werd beschoten bij een groentemarkt. Enkele uren later kwamen even verderop twee burgers om het leven toen een bom explodeerde bij een legerpatrouille. Tien mensen raakten gewond, onder wie twee soldaten. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Vier mannen op twee motorfietsen namen de bus onder vuur bij een groentemarkt aan de rand van Quetta, de hoofdstad van de provincie Baluchistan. Zes passagiers kwamen direct om het leven en twee passagiers wisten het busje te ontvluchten, maar werden na een achtervolging alsnog doodgeschoten, aldus de politie. Nog eens twee inzittenden raakten gewond. De verantwoordelijkheid werd niet direct opgeëist, maar het ligt voor de hand dat de beschieting zal worden toegeschreven aan soennitische extremisten. Soennitische groepen als Lashkar-e-Jhangvi en de Pakistaanse Taliban hebben zich eerder verantwoordelijk gesteld voor aanslagen op sjiieten. De bom die ontplofte bij de legerpatrouille zat bevestigd aan een motorfiets.

De slachtoffers van de beschieting op het busje waren Hazaren, die in Quetta een minderheidsgroep vormen. Hazaren zijn doorgaans goed herkenbaar aan hun specifieke gezichtskenmerken. In Quetta krijgen ze vaak politiebescherming, maar in dit geval was daar niet om gevraagd.

Honderden Hazaren blokkeerden later op de dag uit protest tegen de moorden een doorgaande weg.