'Ottawa Shooter' zoon van hoge ambtenaar

Michael Zehaf-Bibeau, die woensdag een soldaat neerschoot in Ottawa (Canada) en uiteindelijk in een vuurgevecht in de Canadese parlementsgebouwen werd doodgeschoten, was de zoon van een hoogeplaatste ambtenaar van immigratiezaken. Dat maakte CTV Montreal vanochtend bekend.

Zijn moeder Susan Bibeau is vice-voorzitter van de 'Immigration and Refugee Board of Canada'. Zij trouwde met Bulgasem Zehaf, een man van Libische herkomst die een restaurant had in Montreal. Hij adopteerde Michael, die kennelijk uit een eerder huwelijk van Susan kwam.

Bulgasem en Susan scheidden in 1999, en de Washington Times vermeldt in een online-artikel uit 2011 ene Belgasem Zehaf uit Montreal, die naar Libië zou zijn getrokken om tegen Kadhafi te vechten.

De schutter zelf heeft een lange historie van kruimeldiefstallen, overvallen met geweld en drugsgebruik, hoewel hij een jeugd kende van luxe en privé-scholen. Zijn eerste criminele feiten dateren van 2001, zijn langste straf was twee jaar in 2003 wegens een gewapende overval. In de politiedossiers duikt zijn naam voor het laatst op in 2006, voor het bezit van marihuana en in 2011 wegens het 'uiten van dreigementen'. Voorafgaand aan de laatste veroordeling werd hij psychologisch getest en stabiel genoeg bevonden om berecht te worden.

Volgens de Canadese autoriteiten was Michael Zehaf-Bideau een 'high risk traveller' (een hoog-risico reiziger) en was zijn paspoort al geruime tijd ingetrokken.

Zehaf-Bideau bekeerde zich drie jaar geleden tot de Islam, volgens mede-bekeerling David Bathurst. Aanvankelijk had de man geen extremistische ideeën en Bathurst bezorgde hem zelfs werk in zijn familibedrijf.

Michael nam het geloof wel zeer serieus en liet op een keer de politie naar de moskee komen om een oude misdaad op te biechten, zo meldde Bathurst aan de Daily Mail. Hij vermoedt dat Zehaf-Bideau geestelijk niet in orde was en vertelt verder dat hij ooit gezegd zou hebben dat de 'duivel achter hem aan zat'.

Toen hij steeds vaker problemen kreeg met het bestuur van de moskee, werd Zehaf uit de geloofsgemeenschap gezet, aldus Bathurst. In diezelfde tijd zei de 'Ottawa Shooter' dat hij naar het Midden-Oosten wilde, om de taal en de religie te leren kennen. Door problemen met zijn paspoort is dat nooit gelukt, hoewel hij een aantal keren in de Verenigde Staten is geweest. De politie onderzoekt nu wie hij daar ontmoet heeft. Waarschijnlijk Hasibullah Yusufzai, een door Canada gezochte Syrië-ronselaar die momenteel voortvluchtig is en waarvan Bathurst beweert dat Zedaf hem kende.