Curatoren draaien deur Caterhamfabriek op slot

De situatie bij het Formule 1-team Caterham lijkt met het uur penibeler te worden. De curatoren hebben de deur bij het in zwaar weer verkerende bedrijf uit Leafield op slot gedraaid. Hierdoor konden vandaag de werknemers niet aan de slag.

Curator Finbarr O'Connell laat tegenover Reuters niets aan duidelijkheid te wensen over: "De staf kan vandaag niet de fabriek in. 1Malaysia Racing Team gebruikt mijn faciliteiten en heeft mij niet betaald. Sinds ik enkele dagen geleden arriveerde heeft 1MRT in het gebouw gezeten. Wij zitten om tafel om tot een fatsoenlijk akkoord te komen. We hebben gisteren met 1MRT en haar advocaten gesproken en het bod dat op tafel kwam was veel te laag. Ik heb hen weggestuurd. Hopelijk gaan wij eruit komen."

Formule 1-journalist Joe Saward is ondertussen dieper in de materie gedoken wat betreft het eigenaarschap van zowel 1MRT als Caterham Sports Limited dat eigenaar is van de faciliteiten in Leafield en onder curatele staat. Volgens hem heeft 1MRT het contract met motorenleverancier Renault en met rubbermaker Pirelli. Bovendien komen bij dat Maleisische bedrijf de inkomsten van sponsoren en de gelden vanuit de Formule 1 binnen.

Caterham Sports Limited is de leverancier van vrijwel al het materiaal van 1MRT. Het bedrijf kampt met een schuld van zeker 24,2 miljoen dollar en de vraag is of het bedrijf eigenaar is van de Formule 1-auto's die door 1MRT gebruikt worden of dat 1MRT dat zelf is. Zodra dit duidelijk is zal ook duidelijk worden of Caterham nog deel kan nemen aan de F1-races.

Ondertussen is ook onduidelijk wie de eigenaar is van zowel 1MRT als Caterham Sports Limited. Laatstgenoemde bedrijf was eigendom van 1MRT, maar staat nu op naam van de Roemeen Constantin Cojocar die sinds twee weken directeur is. Hij stelt dat het plan was om per week drie miljoen dollar aan schuld af te lossen, maar dat het geld er nog niet is.

1MRT is eigendom van Zwitsers/Arabische investeerders die opereerden onder de naam Engavest, dat nu hernoemd is in CF1 Grand Prix Holdings SA, maar het is niet duidelijk wie precies er achter zit. Volgens oprichter van 1MRT, is er naar hem in ieder geval nog geen cent overgemaakt, terwijl de nieuwe eigenaren juist terug willen trekken omdat de aandelen nog niet overgedragen zijn. Dit hebben ze in een nieuwe verklaring laten weten. Hierdoor zou Fernandes weer eigenaar van het F1-team zijn.

Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook dat er geen geld achter de overname van 1MRT zit en dat het slechts een schijnconstructie is om volgend jaar met een Roemeens team op de Formule 1-grid te kunnen staan. De bolide voor 2015 wordt namelijk door Colin Kolles ontwikkeld in Duitsland. Kolles is momenteel al bij de F1-activiteiten van Caterham betrokken.

Update 21.52 uur
Het moddergooien bij Caterham gaat ondertussen gewoon verder. Tony Fernandes is met een verklaring naar buiten getreden waarin hij stelt dat Engavest gewoon eigenaar is geworden van Caterham F1. Ook zou het bedrijf alle lopende en toekomstige schulden op zich nemen en het personeel betalen. Hij betreurt de huidige situatie dan ook en hoopt dat het team deze crisis te boven zal komen.

Engavest heeft op haar beurt ook weer een verklaring uitgegeven. Daarin wordt gesteld dat aan alle voorwaarden voor de overname van het team is voldaan, maar dat Fernandes in gebreke is gebleven door de aandelen niet over te dragen. De salarissen van het personeel zijn betaald, maar dat Caterham Sports Limited tot onder curatele staat zou komen doordat Fernandes en de Caterham Group een lening van de Exim Bank niet afbetaald hebben. Verder is CSL verkocht, waarbij Constantin Cojocar niet door Engavest benoemt is. Fernandes is volgens Engavest op dit moment eigenaar van het Formule 1-team 1Malaysia dat door de situatie in grote moeilijkheden verkeert.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is de situatie zat. Ondanks dat hij riep dat Caterham maar uit de F1 moest verdwijnen wil de Brit toch proberen om de partijen bij elkaar te brengen en tot een oplossing te komen.