Omzet Unilever lager dan verwacht

Unilever heeft vorig kwartaal bijna vierhonderd miljoen euro minder omgezet dan beleggers hadden verwacht. De inkomsten van het levensmiddelenbedrijf daalden tussen juli en september naar ruim 12,2 miljard euro, zo maakte Unilever donderdag bekend. Dat is twee procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Een belangrijke oorzaak voor de daling zijn de ongunstige wisselkoersen, die het Brits-Nederlandse bedrijf al langere tijd parten spelen. Daardoor houdt Unilever van de omzet buiten eurolanden minder geld over, wanneer deze wordt omgewisseld naar de Europese munt. Zonder die negatieve koersen was de omzet juist licht hoger uitgekomen dan vorig jaar.

Daarnaast raakte Unilever een deel van zijn omzet kwijt als gevolg van de verkoop van merken. Onderliggend steeg juist, zo stelt topman Paul Polman in toelichting. De omzet gecorrigeerd voor verkopen en wisselkoersen steeg met 2,1 procent op jaarbasis, vooral omdat Unilever gemiddeld meer ging vragen voor zijn producten.

Van de vier grote bedrijfstakken hadden met name de voedselafdeling en de drankentak te kampen met lagere omzetten. Bij etenswaren zoals Conimex liepen de inkomsten met 8,6 procent terug, terwijl drankjes en ijs zoals Lipton en Ben & Jerry's 3,7 procent minder werd verkocht. Bij de tak voor huishoudproducten - zoals schoonmaakmiddel Cif en wasmiddel Omo, steeg de omzet met een toename van 5,5 procent juist het sterkst.