Meer winst voor Nokia in derde kwartaal

Nokia heeft in het derde kwartaal een omzetstijging van dertien procent geboekt ten opzichte van een jaar geleden. De voormalige telefoonfabrikant uit Finland hield aan de omzet van 3,3 miljard euro een winst van 760 miljoen euro over, meldde Nokia donderdag bij zijn kwartaalcijfers. Een jaar geleden was de winst nog 138 miljoen euro.

De verbeterde resultaten zijn een gevolg van de uitrol van mobiele communicatienetwerken in Noord-Amerika en China. Het maken van netwerkinfrastructuur is de nieuwe kerntaak van Nokia sinds het zijn telefoontak eerder dit jaar overdeed aan het Amerikaanse Microsoft. Dat bedrijf bevestigde woensdag dat de naam Nokia bij het bedrijf wordt veranderd in Microsoft Lumia.

Ondanks de winststijging kwam het operationeel resultaat van afgelopen kwartaal 810 miljoen euro in de min uit. Dat kwam met name door een afwaardering van 1,2 miljard euro op de goodwill van navigatieafdeling HERE, het voormalige Nokia Maps.

De verbeterde prestaties in zowel omzet als winst zijn wijdverspreid, aldus topman Rajeev Suri in een verklaring. In vier van de zes regio's waar Nokia actief is, groeide de omzet.