Gemeente niet vervolgd voor dug-outongeluk Twijzel

De gemeente Achtkarspelen wordt niet vervolgd voor het fatale dug-outongeluk in Twijzel. Dat laat het Openbaar Ministerie woensdag weten. Ook voetbalvereniging SC Twijzel wordt niet vervolgd. Er is onvoldoende bewijs voor schuld en vervolging heeft 'vanuit maatschappelijk oogpunt' geen toegevoegde waarde.

Bij het ongeluk kwam een meisje van 10 om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond. Ze deden mee aan een schoolkorfbaltoernooi en zaten op een dug-out langs het veld toen die instortte.

De dug-out was beschadigd geraakt toen er tijdens een storm in oktober vorig jaar een tak op was gevallen. De schade bij zowel de voetbalvereniging als bij de gemeente bekend.

Om te spreken van dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld in strafrechtelijke zin moeten de gemeente of de vereniging 'verwijtbaar onvoorzichtig' zijn geweest. Beide partijen hebben weliswaar geen actie ondernomen, maar het OM vindt dat zij daardoor niet direct schuldig zijn. De officier van justitie denkt ook dat de kans groot is dat de rechter bij een vervolging tot vrijspraak zou komen omdat schuld niet te bewijzen is.

Vervolging voegt volgens het OM bovendien niets toe omdat de gemeente zich al aansprakelijk heeft gesteld. De getroffen families krijgen een schadevergoeding.