AEX eindigt wisselvallige dag hoger

De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten na een wisselvallige handelsdag. De AEX-index begon de dag in het rood, maar stond bij het luiden van de bel 0,4 procent hoger op 396,01 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak presteerde daarmee iets minder dan de omringende beurzen in Duitsland en Frankrijk.

Koploper op de AEX was het Franse Gemalto, dat bijna vier procent aan waarde won. De afgelopen week moest het beveiligingsbedrijf nog juist fors aan waarde inboeten, nadat bekend werd dat Apple zijn eigen beveiligingschips zou gaan maken. Een analist van ING stelde echter dat de angst van beleggers ongegrond is.

Ook oliedienstverleners Boskalis en SBM Offshore behoorden tot de kopgroep, met winsten van respectievelijk 4,1 en 2,4 procent. Branchegenoot Fugro werd daarentegen 2,4 procent goedkoper. Heineken werd een procent lager gezet, nadat de bierbrouwer de omzet in het derde kwartaal onder druk zag staan, mede door negatieve wisselkoerseffecten.

Net als Heineken werd ook Arcadis lager gewaardeerd na het openen van de boeken. Het bedrijf genoteerd in de Midkap presteerde volgens analisten zwak en moest vervolgens 1,9 procent inleveren. Uitblinkers op de index voor middelgrote fondsen was Imtech, dat ruim 21 procent hoger sloot. Woensdag was de laatste dag dat aandeelhouders de nieuwe aandelen van het bedrijf konden inkopen.