Extra toezicht politie na aanslagen in Canada

De Nederlandse politie is vanwege de aanslag op militairen in Canada extra alert. In drukke gebieden is sinds begin van de week extra politietoezicht, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagavond. Ook zijn niet-zichtbare maatregelen van kracht, maar daarover worden verder geen mededelingen gedaan.

De NCTV volgt de situatie naar aanleiding van de aanslagen in Canada 'nauwlettend'. Vooralsnog is er volgens de terreurbestrijder echter geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. Het staat nog altijd op 'substantieel', wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.

Momenteel zijn er geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland, benadrukt de NCTV. "Een vergelijkbaar incident kan echter ook in Nederland plaatsvinden en waakzaamheid is geboden", zo staat in een verklaring op de website. Daarom zijn extra maatregelen getroffen.

Eerder op de dag schoot een man bij het het Nationale Oorlogsmonument in de Canadese stad Ottawa een militair neer. Twee dagen eerder reed een man met een auto in op twee Canadese militairen. Een van hen overleefde de aanval niet. De dader had volgens de autoriteiten jihadistische sympathieën.