'Kosovo krijgt IOC-lidmaatschap', Serviërs boos

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat woensdag in conclaaf over een mogelijk volledig lidmaatschap van Kosovo. Dit heeft tot grote woede geleid vanuit Servië, dat Kosovo niet erkent als onafhankelijk en het ziet als een Servische provincie. 

"Ik kan bij dezen bevestigen dat er woensdag inderdaad over een lidmaatschap van Kosovo gepraat gaat worden", aldus IOC-woordvoerder Mark Adams tegenover Reuters. Het Servisch Olympisch Comité (OKS) heeft op de eigen site gemeld dat het al 'van betrouwbare bronnen' gehoord heeft dat Kosovo geaccepteerd gaat worden als volwaardig IOC-lid. 

"Wij (OKS) hebben van het IOC te horen gekregen dat Kosovo een verzoek ingediend heeft om lid te worden van het IOC", aldus de Serviërs. "Al vier jaar lang heeft het OKS met succes en op diverse manieren alle pogingen van Kosovo om IOC-lid te worden geblokkeerd, terwijl de Servische autoriteiten steeds tijdig op de hoogte gebracht werden van deze pogingen."

"Wij hebben nu informatie waaruit blijkt dat het IOC dit keer bereid is om het Kosovaarse verzoek te steunen. Dit ondanks het feit dat wij, net als de diverse Servische overheidsinstanties, meerdere keren hebben aangegeven dat zulke activiteiten absoluut onacceptabel zijn", luidt het Servische statement. "Dit zou een situatie scheppen die nog niet eerder is voorgekomen. Nog nooit is een land namelijk toegetreden tot het IOC zonder dat het lid was van de Verenigde Naties."

Het IOC kent momenteel 204 leden. Lidmaatschap is noodzakelijk om als land mee te mogen doen aan de Olympische Spelen en om onder meer toegang te krijgen tot fondsen voor de ontwikkeling van de sport in een land. Atleten uit niet-lidstaten kunnen soms wel meedoen als bijvoorbeeld een 'Onafhankelijk Olympisch Atleet' onder de vlag van het IOC.

De bekendste sporter uit Kosovo die meedeed aan de Spelen was tweevoudig wereldkampioene judo Majlinda Kelmendi, die in 2012 in Londen uitkwam voor Albanië. Kosovo bestaat voor het grootste gedeelte uit etnische Albanezen.

Update 20.30 uur

Inmiddels meldt Insidethegames dat het IOC besloten heeft om het in 1992 opgerichte Kosovaars Olympisch Comité (OCK) te accepteren als 'voorlopig lid'. Een woordvoerder van het uitvoerend comité van het IOC: "Kosovo voldoet aan de eisen zoals die zijn opgesteld in het Olympisch Handvest. Naast technische en sportieve eisen betekent dat ook dat Kosovo voldoet aan de definitie van een 'land', zoals dat in het Handvest staat."

In het Handvest wordt een land gedefinieerd als 'een onafhankelijke staat die door de internationale gemeenschap erkend wordt'. Oorspronkelijk werd hiermee erkenning door de Verenigde Naties bedoeld, maar doordat Kosovo door 108 van de 193 VN-lidstaten erkend wordt is daar dit keer van afgeweken. "Het comité heeft de beslissing genomen in het belang van de Kosovaarse sporters en om alle onzekerheid bij hen weg te nemen."

Tijdens een IOC-sessie in december moet het besluit nog definitief worden, maar het heeft er alle schijn van dat dat gaat gebeuren. Het zou betekenen dat Kosovaarse atleten onder de vlag van Kosovo uit mogen komen vanaf de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die in 2016 gehouden worden.

Ook uit Kosovo viel al een eerste reactie te noteren en wel van Besim Hasani, die al sinds 1996 voorzitter is van het Kosovaars Olympisch Comité en een groot deel van zijn loopbaan bezig is geweest met toetreding tot het IOC. "Dit is geweldig nieuws voor de sporters uit Kosovo. We hopen dat wij een goed lid gaan worden van de Olympische beweging."