Bobsleeheld Zubkov stopt per direct

De Russische bobsleegrootheid Alexander Zubkov heeft aangekondigd een punt achter zijn loopbaan te zetten. Eerder in het jaar werd hij opnieuw genoemd in de Russische selectie, maar moest hij een trainingskamp in augustus aan zich voorbij laten gaan. Zubkov heeft te veel last van blessures die hij opliep in aanloop naar de Spelen in Sochi.

De Russische reus - Zubkov weegt ruim 100 kilogram - was al een grote naam in het bobsleeën, maar tijdens de Spelen in Sochi werd hij in eigen land een legende. Nadat hij bij de openingsceremonie de Russische vlag mocht dragen sloeg hij genadeloos toe tijdens de competities. Zowel in de tweemansbob als de viermansbob pakte hij het goud. Eerder won hij al eens olympisch zilver (2006) en brons (2010).

Zubkov was vooral een specialist in de viermansbob, maar zijn enige wereldtitel kwam in 2011 met remmer - en armworstelaar - Alexey Voyevoda, met wie hij in Sochi ook de gouden medailles pakte. Zubkov won vijf keer de World Cup in de viermansbob, één keer in de tweemansbob en één keer in de gecombineerde stand. Naast zijn zeven World Cup-titels eindigde hij nog liefst dertien keer op de tweede of derde plek in het eindklassement. Ook won hij naast zijn wereldtitel nog drie zilveren en twee bronzen WK-medailles.

Na de Spelen van Sochi gaf Zubkov nog aan graag door te willen, maar dat zit er dus niet meer in. Hij zou aan de slag willen gaan als trainer of coach in het Russische team, maar omdat hij geen aanbieding heeft gekregen zegt hij nu open te staan voor andere landen. 

"De Beer uit Siberië" op weg naar olympisch goud in de tweemansbob, samen met Voyevoda (Foto: Getty)